El pasado 14 de abril se celebró en el Ateneo 1º de Mayo de Barcelona el acto programado por el Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) en reivindicación de la República de los Trabajadores. Con el subtítulo de “A por la Tercera”, y enfocada desde la perspectiva histórica del 80º aniversario de la Batalla del Ebro, el PCPC en boca de su Secretario General, Enric Lloret, Miguel Guerrero (Área Ideológica) y Alex de la Fuente (Presentador), fueron desgranando las claves tanto de los procesos históricos y dialécticos de la ofensiva republicana en las Terres de l’Ebre como de los vericuetos que se sucedieron en el período republicano entre 1931-1939 e incluso los prolegómenos anteriores (Dictadura de Primo de Rivera) y los estertores posteriores (derrota y auge del fascismo, 2ª Guerra Mundial).
Con el hilo conductor situado en el papel de los comunistas (Galán, Modesto, Enrique Líster, el Campesino) en la formación, creación y fortalecimiento del Partido Comunista, así como de la creación del Ejército Popular y su papel central en la Batalla del Ebro, se culmina la exposición brillante, casi académica, de nuestro Secretario General. El cual no deja puntada sin hilo: todas y cada una de sus explicaciones van destinadas a desarrollar el papel de los camaradas de hoy y cómo hemos de enfocar, de forma dialéctica y atendiendo a las circunstancias concretas para con flexibilidad táctica, poder dar respuesta a las condiciones objetivas, poniendo las subjetivas.
Miguel Guerrero, por su parte repasó el contexto nacional e internacional donde existió la república, los condicionantes en los cuales se tuvo que bregar, las limitaciones de esta, incluida la regresión del “Bienio Negro” …los aspectos positivos y negativos desde una mirada crítica.
Lejos de ser una “docta sesión para entendidos”, el acto fue ameno y asequible. El abundante público que se dio cita participó del mismo, opinando, preguntando y proponiendo ideas y planteando debates, a veces de tal calado, que eran imposible de desarrollar en esta jornada. Una tesis defendida por el PCPC desde el principio destacó, y planteada, además, con rotundidad: solo el concurso coordinado del conjunto del pueblo catalán con el pueblo español en un proyecto donde los trabajadores y la defensa de sus intereses sea el eje central podrá derrotar al régimen postfranquista y monárquico-constitucional actual. Esta idea empieza a sobrevolar el entorno de amigos y simpatizantes del Partido y es fundamental su desarrollo.
Los comunistas del PCPC y la J-PCPC, que estuvo presente también, seguimos trabajando para facilitar las condiciones que nos permitan avanzar y acumular fuerzas, con la clase obrera al frente, hacia la IIIª República. Cada vez somos capaces de plantear en mejores condiciones nuestros postulados afinando más, y al mismo tiempo, cada vez podemos desarrollar estos gracias a los planteamientos que nos ofrece la misma clase en la que incidimos. El desarrollo de la dialéctica es imparable. Este Partido está en el buen camino.
El passat 14 d’abril es va celebrar a l’Ateneu 1r de Maig l’acte programat pel Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) en reivindicació de la República dels Treballadors. Amb el sots títol “A per la IIIª” i enfocada des de la perspectiva històrica del 80é aniversari de la Batalla de l’Ebre, el PCPC mitjançant el seu Secretari General, Enric Lloret; de Miguel Guerrero (Àrea Ideològica) i Àlex de la Fuente (Presentador) van desgranar les claus tant dels processos històrics i dialèctics de l’ofensiva republicana a les Terres de l’Ebre com de les dificultats i entrebancs que es van succeir durant el període republicà de 1931-1939 i inclús, els seus prolegòmens (Dictadura de Primo de Rivera) i els temps posteriors (derrota i auge del feixisme, 2na Guerra Mundial).
Amb el fil conductor situat en el paper dels comunistes (Galán, Modesto, Líster, el Campesino...) a la formació, creació i enfortiment del Partit Comunista, així com d ela creació de l’Exèrcit Popular i el seu paper a la Batalla de l’Ebre, es culmina la brillant i quasi acadèmica exposició del nostre Secretari General. Enric Lloret no deixa puntada sense fil: totes i cadascuna de les seves explicacions van destinades a desenvolupar el paper dels camarades d’avui i com hem d’enfocar, de forma dialèctica i atenent a les circumstàncies concretes per aconseguir, amb flexibilitat tàctica, poder donar respostes a les condicions objectives, posant les subjectives.
Miguel Guerrero per la seva banda va repassar el context nacional i internacional on va existir la república, els condicionants amb els quals es va haver d’enfrontar, les limitacions d ela mateixa república inclosa la regressió del “Bieni Negre” ...els aspectes positius i negatius des d’una mirada crítica.
Lluny de voler ser una “docta sessió per entesos”, l’acte va ser amè i assequible. L’abundant públic que es va donar cita va participar del mateix, opinant, preguntant i proposant idees i plantejant debats, a voltes de tal calat, que eren impossible de desenvolupar en aquesta jornada. Una teis defensada pel PCPC des del començament va destacar, i es va plantejar a més amb rotunditat: només el concurs coordinat del conjunt del poble català amb el poble espanyol en un projecte on els treballadors i la defensa dels seus interessos sigui l’eix central podrà derrotar al règim postfranquista i monàrquic-constitucional actual. Aquesta idea comença a planar l’entorn d’amics i simpatitzants del Partit i es fonamental ,per tant, el seu desenvolupament.
Els comunistes del PCPC i la J-PCPC que també va ser present, seguim treballant per facilitar les condicions que ens permetin avançar i acumular forces, amb la classe obrera al capdavant cap a la IIIª República. Cada cop som capaços de plantejar en millors condicions els nostres postulats, afinant cada cop més, i alhora, podem desenvolupar millor els postulats gràcies al plantejament que ens ofereix la mateixa classe de la qual incidim. El desenvolupament de la dialèctica és imparable. El Partit es troba al bon camí.